Wat als Hillary de verkiezingen had gewonnen?

Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten maar dat had toch anders kunnen verlopen. Vooraleer de Amerikanen konden stemmen en zo dus ook konden bepalen wie de opvolger van Obama zou zijn, had Hilary volgens de pronostieken meer kans om de verkiezingen te winnen. Dat Trump toch de verkiezingen zou winnen hadden niet veel mensen verwacht. Ondertussen is de 45e president van de Verenigde Staten een streng beleid aan het invoeren waarin orde en discipline centraal staat. Het is nu nog te vroeg om te bepalen hoe Amerika het zal stellen met hun nieuwe leider, maar de vraag is: Wat als Hilary de verkiezingen had gewonnen? Wat als Hilary Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten was geworden en wat voor gevolgen had dat dan met zich meegebracht? Het Actuablog team maakt hier een overzicht van de mogelijke veranderingen die zich plaats had kunnen vinden mocht Hilary president zijn geworden.

Het programma: de prioriteiten

Velen wisten niet wat ze moesten verwachten van Trump. Zal hij de ‘Obamacare’ voortzetten? Wat zal zijn aanpak zijn omtrent de vluchtelingenproblematiek? Zal hij een einde maken aan de terreurgroep IS? Veel vragen en alleen de tijd zal ons antwoorden kunnen geven maar met Hilary kan men wel een voorspelling maken van wat er al dan niet zal gebeuren. We verwachten dat zij het beleid van de voormalige president Obama zal doorvoeren en er dus quasi niet zo veel verandert, daardoor zou Hilary dus ook de focus leggen op Europa. De brexit, het Italiaans referendum, de verkiezingen en de Europese markten zijn zaken waar Hilary zich toch meer mee bezig gehouden zou hebben mocht zij de verkiezingen hebben gewonnen.

Bouwsector

Hilary Clinton zag zichzelf een slordige $275 miljard besteden in de bouwsector. Om dit te realiseren zou zij belastingen hebben geheven op bepaalde doelgroepen van de bevolking.

Energiesector

Groene energie is wat Hilary wil en dat zou zij gerealiseerd hebben door middel van een sterke toename van zonne-energieparken, investeringen in milieuvriendelijke producten en toegekende subsidies aan milieuvriendelijke bedrijven. Deze subsidies zou zij kunnen toekennen door de subsidies die al verleend werden aan milieuvervuilende bedrijven fors terug te draaien.

Gezondheidszorg

De meeste mensen weten het en Hilary heeft het ook vaak herhaald, zij wil de ‘Obamacare’ voortzetten. Maar de Democraat zou daar wel lichte aanpassing aan hebben gebracht namelijk, het verlagen van de soms te dure prijzen op medicatie en gezondheidszorg. Mocht zij deze aanpassing teweeg hebben gebracht, dan zou dat wel negatieve gevolgen hebben gehad voor multinationals zoals Pfizer en Bayer AG.

De beurs

Het verleden vertelt ons dat een Democratisch bewind betere gevolgen heeft voor de beurs maar deze stelling moet men wel met een korreltje zout nemen. De Democraten hadden belangrijke factoren die meespeelden toen zij de macht in handen hadden, zoals lage olieprijzen en zeer hoge bedrijvigheid.

Conclusie

Onder het bewind van Hilary zouden er niet veel veranderingen plaats hebben gevonden. Met Trump aan de macht blijft het nog een grote vraag waar Amerika naartoe zal gaan. Misschien is een risico pakken toch wel beter dan kiezen voor een beleid dat niet echte grote veranderingen met zich mee zal brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *